Veelgestelde vragen


Steeds meer lezers lezen weleens een e-book. In 2015 zijn er in Nederland en Vlaanderen ruim twee miljoen e-books verkocht en bijna de helft van alle lezers, leest weleens een e-book! Hieronder geven we antwoorden op vragen over e-books en de apparaten waar je e-books op kunt lezen.

Op welk apparaat kan ik een e-book het beste lezen?
Dat kan op verschillende apparaten. De e-reader is volgens de laatste onderzoeken nog steeds het populairste device. Daarin is veel ontwikkeling te zien de laatste jaren, de nieuwste modellen hebben allerlei nieuwe functies. Als je graag in bed leest, heb je bijvoorbeeld geen leeslampje meer nodig. Je kunt je e-reader zo instellen dat er een heel zacht licht achter de tekst vandaan komt, waardoor de lichtstraling je nachtrust niet verstoort, en je kunt er overdag goed mee lezen als de zon erop schijnt. Maar je kunt ook op een laptop of een tablet lezen en steeds meer mensen lezen e-books op hun smartphone. Zo kun je overal en altijd doorlezen. Om eens te ervaren hoe het is om een e-book te lezen heb je dus geen e-reader nodig!

Mag ik mijn e-books uitlenen of cadeau doen aan anderen?
Een e-book mag je niet cadeau doen, uitlenen of delen met anderen. Je koopt met een e-book altijd een persoonlijke licentie. Maar vaak zijn e-books goedkoper dan papieren boeken, gemiddeld genomen ligt de prijs van een e-book 35% lager. Een papieren boek kun je natuurlijk wel cadeau doen! Dus als je iemand een boek wilt geven, ga dan vooral naar je boekhandel of geef een boekenbon. Daarmee kun je tegenwoordig ook e-books kopen. Wist je trouwens dat je bij Apple al je apps, muziek en boeken wél kunt delen binnen je gezin? Breng daarvoor al jullie iTunes-accounts onder één creditcard onderen koppel ze aan elkaar.

Onze e-books zijn beveiligd met behulp van DRM-technologie. DRM staat voor Digital Rights Management. De e-books die verstrekt worden via een downloadlink zijn voorzien van een digitaal watermerk waarmee te herleiden is wie het boek waar en wanneer heeft gekocht. Dit is een manier om de e-books te beschermen tegen piraterij en illegaal kopiëren, zonder dat dit jou als lezer beperkt in het gebruik van je boek. Vrijwel alle e-books die je downloadt van internet zonder te betalen en alle e-books die je krijgt van iemand anders via een USB-stick, vallen onder illegaal gebruik.

Wat zijn de voordelen van een e-book?
Het meest voor de hand liggende voordeel is natuurlijk dat je e-books makkelijker mee kunt nemen wanneer je met vakantie gaat. Dit geldt ook als je veel reist met het openbaar vervoer. De nieuwste e-readers zijn kleiner en wegen minder dan een papieren boek, waardoor ze makkelijk in je tas passen en je ze overal mee naartoe kunt nemen. Ook kun je van e-books op bijna alle devices de lettergrootte aanpassen, met name voor kinderen en mensen met verminderd zicht is dit een voordeel. Het blijkt dat veel mensen die e-books lezen, ook papieren boeken lezen, ingegeven door bijvoorbeeld het gebruiksmoment of de lagere prijs. E-books worden veel vaker afgeprijsd dan papieren boeken.

Welke e-readers zijn er allemaal?
Er zijn veel typen e-readers beschikbaar. Wat de keuze misschien iets makkelijker maakt, is kijken naar de extra functies. We noemden al eerder het licht, maar er zijn nog meer opties. Zo heb je touchscreenmodellen die je alleen kunt bedienen met een speciale pen en modellen die je met je vingers kunt bedienen. Sommige e-readers hebben wifi, zodat je draadloos e-books kunt kopen en je je e-reader niet aan je pc hoeft te koppelen. Ook zijn er modellen met een mp3-functie, waardoor je luisterboeken kunt beluisteren of zelfs muziek. Van de meeste modellen zijn online reviews te vinden die de keuze vergemakkelijken. De laatste jaren zijn goede e-readers steeds betaalbaarder geworden, een e-reader koop je al vanaf € 60.

Hoeveel boeken kunnen er op een e-reader?
Dat hangt af van het 'geheugen' van een e-reader, dus hoeveel GB een e-reader heeft. De meeste e-books vragen echter niet zo veel geheugen, waardoor er gemakkelijk honderden e-books op een e-reader passen.


Wil je meer weten over jouw e-reader of heb je een andere vraag? De retailer waar je je e-books koopt, heeft vaak een uitgebreide hulppagina. Klik hieronder voor meer informatie:

Amazon
Apple
Bol
Bruna
ECI
Google
Kobo
Libris
Standaard

En wil je meer weten over de boekenbon en e-books? Kijk op boekenbon.nl
Veel leesplezier!

  • Uitgeverij Boekerij is onderdeel van samenwerkende uitgeverijen Meulenhoff Boekerij