Historie

Een uitgeverij in ontwikkeling

De Boekerij is vlak na de 2e wereldoorlog opgericht in een villa te Baarn. Het fonds bestond uit populaire fictie en oorlogsromans van auteurs als Konsalik en Kirst, en damesromans van Catherine Cookson. Maar ook werken van Daphne Du Maurier en de reisverhalen van Thor Heyerdahl. Belangrijkste Nederlandse auteur was Olaf de Landell.

Begin jaren 70 baarde de Boekerij opzien met het uitgeven van het werk van Solzjenitsyn. Verder was het een uitgeefhuis van kinderboeken, sportboeken en uitgaven over het koninklijk huis en een reeks over de paleizen van de oranjes.

In de loop van de jaren '70 is er een fusie geweest met van Goor. Daarna werd het bedrijf omgevormd tot Edicom. In 1976 werd Edicom verkocht aan Elsevier.

In 1986 kocht René Malherbe het segment fictie en kinderboeken van Elsevier en koos voor de naam Uitgeverij De Boekerij. Met Unieboek, Standaarduitgeverij, later ook Bruna en Het Spectrum en het net opgerichte Prometheus, vormde de Boekerij de Malherbe-groep. In 1991 werd de Malherbe-groep gekocht door Meulenhoff & Co, waarna een fusie plaatsvond met de Perscombinatie: PCM was geboren.

In 2005 startte De Boekerij binnen PCM een nauwe samenwerking met J.M. Meulenhoff.

Sinds 1 januari 2010 maakt Meulenhoff Boekerij onderdeel uit van de Meulenhoff Lannoo groep, waartoe ook Unieboek/Het Spectrum en Terra Lannoo behoren. Het bedrijf is gevestigd in een prachtig pand aan de Herengracht te Amsterdam.

  • Uitgeverij Boekerij is onderdeel van samenwerkende uitgeverijen Meulenhoff Boekerij