Volledige reviews

Gea v.d. Hoff

'Ik sloot mijn ogen en voelde dat het niet lang zou duren voor we zouden vluchten op een enorme oceaanstomer zonder bestemming vanuit een haven in dit land waar we nooit hadden thuisgehoord.

De schrijver laat je meereizen met de familie Rosenthal. Twee vrouwen, twee verhalen die zeer goed in elkaar overvloeien, in dit ontroerende verhaal waarin teleurstelling /kracht/moed/afscheid nemen en overleven een grote rol spelen.

De schrijver heeft een waargebeurd tragedie, dat van de St.Louis dat nergens meer in de archieven terug te vinden is, onder de aandacht gebracht.

Het verhaal laat je kijken uit de ogen van een vluchteling.

Jenny Smolders

Een prachtig verhaal dat je bij de hand neemt en je terug voert naar de jaren 1939 en daarna.

Hoofdstukken spelen zich af terug in 1939 en dan weer een hoofdstuk in de tegenwoordige tijd (2014).

Je blijft lezen, heel indrukwekkend.

Het verhaal gaat over Hannah Rosenthal, een jong meisje die voor het jaar 1939 met een vriend een heerlijk leventje leidde. Maar dan worden de bezittingen in beslag genomen en worden ze bespuugd en voor alles zijn zij de oorzaak. Ze blijft met Leo, haar vriend, door de stad zwerven waar ze op een gegeven moment gefotografeerd word. De fotograaf vraagt haar naam maar ze vertrouwt het niet en rent weg. Hannah's vader wordt opgepakt maar gelukkig komt hij na een paar dagen weer vrij. Haar ooit eens veilige stad is niet meer veilig, overal zijn de Bruten (bijnaam voor de nazi's).

Haar ouders willen na veel gepraat naar Amerika maar dat lukt niet door de lange wachtlijst, wel weet haar vader samen met de vader van haar vriendje een plekje te bemachtigen op de oceaanstomer die Joden een veilige overtocht biedt naar Havana. Maar gaan ze een mooie toekomst tegemoet of wordt het hun noodlot?

Hannah, haar moeder en nog enkele mensen mochten aan land. Haar Vader, vriend en zijn vader en alle anderen echter niet, die moesten terug. Halen ze het, en waar worden ze heen gebracht? Moeder en dochter blijven onwetend achter. Haar moeder is zwanger als ze in Havana aankomen. De jongen die wordt geboren word door een Cubaanse vrouw opgevoed met alle gevolgen van dien.

In 2014 krijgt Anna die inmiddels 12 jaar is een vreemd pakje uit Cuba. Anna heeft haar vader nooit gekend en samen met haar moeder reist ze naar Tante Hannah. Daar ontdekken ze het verleden van hun familie.

Een prachtig boek dat je moeilijk weg kan leggen.

Jeanette de Joode.

Het verhaal begint in het Berlijn van 1939 en verteld het verhaal van de familie Rosenthal. In het begin even wennen, want het betreft meerdere generaties Rosenthal en je wisselt per hoofdstuk. Hannah woont met haar ouders in Berlijn en Anna woont met haar moeder in New York (2014), beiden zijn ze op dat moment 12 jaar.

Je vlucht met Hannah uit Duitsland met de SS St. Louis, een vrij onbekend verhaal over een Duits cruiseschip met vluchtelingen. Het blijft een aangrijpend stuk geschiedenis, waarbij "anders zijn" een rode draad is in het boek. Ook Anna's geschiedenis is bijzonder en zeker voor een 12-jarige niet gemakkelijk. Aangrijpend en heel mooi geschreven, zeker een aanrader.

Evelien Lugtigheid

Het Duitse meisje vertelt zowel het verhaal van Hannah in 1939 als het verhaal van Anna in 2014.

Zo nu en dan wordt de hoofdpersoon per hoofdstuk afgewisseld, waardoor je steeds iets meer over een persoon te weten komt zonder al te lang te hoeven wachten. Met soepele leesbaarheid ga je door het boek heen en het blijft boeiend. Opvallend is dat een mannelijke auteur zo goed kan schrijven over de belevingswereld van deze meisjes. Naar mijn mening is het een erg mooie oorlogsroman. Juist omdat het niet vaak gaat over deze kant van de geschiedenis met bijvoorbeeld de overtocht vanaf Duitsland voor de Joden, iets wat echt gebeurd is.

De spanning in het boek is steeds aanwezig. Je leeft echt mee met de personages en hebt het idee dat je zelf daar in de oorlog zit met Hannah, of dat je juist bezig bent om de geschiedenis te ontrafelen met Anna. Ondanks alle hevige onderwerpen die er besproken worden, is het ook echt leuk om te lezen. Ook een leuke toevoeging aan het boek vind ik de foto's van hen die echt op dit schip hebben gezeten achter in het boek.

Rikie

Een volwassen boek over een 12 jarig meisje, een boeiend verhaal dat helaas nog steeds actueel is.

Een boek over een angstige tijd, zeker voor een kind dat niet alles verteld wordt.

Het heden en verleden wordt goed door elkaar verweven. Vriendschap en familie zijn belangrijk in dit boek.

De donkere periode waarin dit verhaal zich speelt, zal de hoofdpersoon haar hele leven achtervolgen.

Op het einde valt alles op zijn plek, als de twee verhalen samen komen.

Deze interessante en boeiende roman is zeker een aanrader.

Een mooi debuut voor deze schrijver.

Lesley Devet

Het Duitse meisje bestaat uit twee verhalen in wisselende tijdlijnen.

Aan de ene kant heb je het verhaal van de joodse Hannah, dat zich afspeelt in Berlijn in 1939. Haar ouders willen naar de Verenigde Staten emigreren omdat de nazi's hun leven steeds meer beheersen. Met lijnboot St. Louis reizen ze eerst naar Havana, wat een tijdelijke tussenstop zou moeten zijn. Verloopt hun reis zoals ze gepland hadden?

Aan de andere kant lees je het verhaal van Anna, dit speelt zich af in New York, 2014.

Voor haar twaalfde verjaardag ontvangt Anna een pakketje van Hannah, haar oudtante.

De inhoud van het pakketje maakt haar nieuwsgierig naar het verleden van haar familie en samen met haar moeder reist Anna naar Havana om Hannah te ontmoeten.

De wisselende tijdlijnen zorgden in het begin voor verwarring, maar dit wende snel.

Eens je in het verhaal zit laat het je niet meer los. Het is vlot geschreven waardoor het makkelijk weg leest. Dat het op waargebeurde feiten gebaseerd is maakt het hartverscheurend.

Een zeer aangrijpend boek met een ontroerend einde, zeker de moeite waard om te lezen.

Binta Colson

Het boek bestaat hoofdzakelijk uit twee verhaallijnen namelijk uit het leven van Anna en haar groottante Hannah, die in Havana woont.

Anna woont in New York en krijgt op een gegeven ogenblik een pakketje en gaat zo op zoek naar haar achtergrond.

Het leven van Hannah als 12-jarige in vooroorlogse tijd in Duitsland en een vlucht naar een vreemd land...zal alles goed gaan? En Anna die via de reis naar haar groottante in Havanna haar vader leert kennen.

Het is een boek dat je weet te boeien van het begin tot het eind. Naarmate het verhaal vordert komen we steeds meer te weten en op het eind vallen alle puzzelstukjes op zijn plaats.

Het is een zeer vlot geschreven verhaal, makkelijk leesbaar.

Eenmaal je aan het lezen bent kun je het niet meer naast je neer leggen. Je wordt meegezogen in het verhaal. Het is een heel goede verhaallijn.

Zeer zeker een aanrader!

Juanita Buseyne

Het boek heeft 2 verhaallijnen, enerzijds heb je Hannah die het verhaal uit het verleden vertelt en anderzijds heb je Anna, zij vertelt het hedendaagse verhaal. Hierdoor vind ik het nogal moeilijk om te volgen en in het boek te blijven. Er wordt voortdurend tussen de 2 hoofdpersonages geswitcht. Beide verhaallijnen zijn wel op bepaalde momenten heel aangrijpend. Op het einde vallen beide verhalen samen en wordt alles duidelijk, maar voor mij is dit niet het beste boek dat ik ooit gelezen heb.

Carla Del Sasso

Dit boek is écht een aanrader!

Ik heb het boek in één adem uitgelezen. In het begin moest ik even schakelen en wennen omdat het verhaal gaat over 2 vrouwen en twee verhalen, Hannah en Anna.

De schrijver laat je meereizen met de familie Rosenthal. Hannah die het verhaal uit het verleden vertelt en anderzijds heb je Anna, zij vertelt het hedendaagse verhaal. Beide verhaallijnen zijn wel op bepaalde momenten heel aangrijpend. Op het einde vallen beide verhalen samen en wordt alles duidelijk.

Een heel bijzonder verhaal.

Marley ten Berge

Een hartverscheurend verhaal waarin het verleden onlosmakelijk is verweven met het heden. Een aangrijpende gebeurtenis in de geschiedenis van de tweede wereldoorlog waar nooit eerder aandacht voor is geweest.

Vanaf het moment dat je begint te lezen grijpt het verhaal je meteen aan. Je leest het verhaal van Hannah in 1939 en Anna in 2014. Je leeft mee met de personages en ontrafelt steeds een stukje geschiedenis. In het begin is de wisseling tussen de personages een beetje verwarrend. Uiteindelijk komen de verhalen samen en vallen de puzzelstukjes op haar plaats. Het boek blijft je boeien omdat je wilt weten wat er gebeurd is met Hannah. Een originele oorlogsroman omdat deze gebeurtenis weinig tot geen aandacht heeft gehad in de geschiedenis. De foto's en de passagierslijst aan het einde van het boek zorgen voor sentiment en besef hoe verschrikkelijk het is geweest voor de vluchtelingen. Vooral ook hoe het is om 'anders' te zijn en niet geaccepteerd te worden door de mensen om je heen.

  • Uitgeverij Boekerij is onderdeel van samenwerkende uitgeverijen Meulenhoff Boekerij