Volledige reviews

Karlien Molenaar

Vandaag houden we het droog

Het leuke aan dit boek vind ik dat je afwisselend een kijkje krijgt in het leven van Eva en Abe. Daarnaast is er een goede afwisseling tussen het verleden en het heden, wat langzaam aan steeds dichter bij elkaar komt. Het boek geeft een perfect kijkje in het leven van een getrouwde vrouw, die alles heeft maar niet gelukkig meer is. De tegenstelling van een single man, die steeds meer beseft wat hij allemaal mist is zeer goed beschreven. Beide hebben ze een ding gemeen, ze zijn elkaar nooit vergeten. De liefde die deze twee mensen voor elkaar voelen, maakt dat je gelooft in ware liefde.

Minder leuk vond ik dat doordat alles in de ik-vorm geschreven was ik moeite had om te ontdekken of ik nou vanuit Eva's of Abe's perspectief zat te lezen. De hoofdstukken waren voor mij niet echt duidelijk.

Doordat de hoofdpersonen vijftigers zijn had ik als twintiger moeite om mij te kunnen identificeren, daardoor komt voor mij het boek minder binnen dan als ik het op een latere leeftijd zou lezen.

Yvonne Kleyn

Een leuk, romantisch boek om in een keer uit te lezen. Je wordt meegenomen in een romantisch verhaal met veel liefde. Liefde, niet alleen de liefde tussen man en vrouw, maar ook de liefde tussen ouders en hun kind.

Een verhaal dat zich afspeelt in de tegenwoordige tijd, de tijd van nu, een tijd van sociale media.

Kortom een heerlijk boek en prettig geschreven. Spannend en grappig, meeslepend en met veel diepgang.

Vera Lems

Nieuwsgierig ben ik gaan lezen, maar ik vond het erg lastig om in te komen met de verschillende verhalen in de verschillende tijdframes. Het duurde even voordat ik begreep hoe het verhaal in elkaar stak, maar daarna kon ik het boek niet meer wegleggen. Wat een prachtig onroerend verhaal met een droomeinde. Het is heel beeldend geschreven met mooie levenslessen erin verweven, waarover ik af en toe echt even heb nagedacht. En hoe toepasselijk is het ontwerp van de kaft! Echt een aanrader om te lezen.

Jolien Planckaert

Bij dit boek is het moeilijk om het droog te houden.
Het boek sleept je mee in het verhaal vanaf de eerste bladzijde. Het is supervlot geschreven zodat je, voor je het weet, aan het einde van het verhaal zit. In het begin is het wat wennen aan de verschillende verhaallijnen, maar dat wordt je snel gewoon. Het enige minpunt, minpunt zou ik het misschien niet noemen, misschien dan eerder nadeel, is dat je het boek veel te snel uit hebt. Het verhaal beschrijft perfect een situatie waar iedereen van droomt. De droom om meteen je ware liefde te ontmoeten en daarmee verder te kunnen leven. Een echte aanrader om te lezen!

Pia Claessen

Mijn eerste review als beginnende testlezer is meteen positief. Leuk om te doen!

Het boek 'vandaag houden we het droog' van Petra Vollinga kon ik maar moeilijk weg leggen. Een boek dat je moet blijven lezen tussen de soep en de aardappelen door. Zelfs tijdens het koken dus!

Makkelijk leesbaar, begrijpelijk, ondanks het even wennen aan de hoofdstukken die terug gaan in de tijd en weer terug naar het heden. Herkenbare en alledaagse 'praatstijl'. Het is zodanig beschreven dat je het idee hebt mee te spelen in het hele verhaal. Kortbij. Petra Vollinga, een schrijfster die ik beslist zal blijven volgen.

Petra Poll

In 1 weekend het debuut van Petra Vollinga, Vandaag houden we het droog uitgelezen.

Het boek is toegankelijk geschreven en moeilijk weg te leggen, omdat je wil weten hoe het de personages verloopt. Hoewel je aan het begin al vermoedt hoe het zal eindigen, is dit niet hinderlijk en wil je het in 1 keer uitlezen. En dat heb ik dan ook gedaan.

De keuze waar de hoofdpersoon voor komt te staan en de keuze die ze maakt, zijn erg herkenbaar en je gaat erin mee. Maar je kunt je ook heel goed voorstellen hoe dit voor de andere kant moet voelen. En dat maakt het een goed leesbaar boek, wat ik zeker zou aanraden aan anderen.

Annemarie van de Kuilen

"Dag schoonheid, is deze kruk nog vrij?" Dit is het begin van de liefde tussen Eva en Abe. Abe is een veelbelovend muziekkant en als hij de kans krijgt om naar Amerika te gaan, verbreekt Eva de relatie.

Als Eva daarna haar ex Pepijn in de supermarkt tegen komt, pakken ze de draad op waar ze 5 jaar geleden zijn geëindigd. Ondanks dat Eva gelukkig is met Pepijn vindt ze het moeilijk omdat ze deze relatie is begonnen met een leugen. Als haar dochter Portia de deur uit is, vindt Eva dat de koek na 25 jaar op is tussen haar en Pepijn. Ze besluit om naar een kuuroord in Thailand te gaan om zichzelf terug te vinden.

"You need to stop hiding. From yourself, from your past".

Daar wordt Eva geconfronteerd met haar verleden en alle muurtjes die ze veilig om haar geheim heen had gebouwd, storten in. Er is geen stoppen meer aan. Dan komt er telefoon uit Nederland en Eva moet hals over kop afbreken waar ze mee bezig is.

Dit debuut van Petra Vollinga vond ik prettig om te lezen. In het begin duurde het even voordat ik door had hoe de tijdlijn liep. Het verhaal is romantisch en aan het eind was ik blij dat het goed afliep.

"Ware liefde vergaat niet"

Dit boek geef ik 4*

Martine de Graaff

Prachtig boek met diepgang

Eva heeft een intense en gelukkige relatie met de kunstzinnige Abe. Als deze verhouding stukloopt, trouwt Eva vrijwel direct met Pepijn. Maar is ze ook gelukkig in deze relatie? En wat is haar geheim wat ze voor beide mannen verbergt?

Het boek begint als een makkelijke 'feel good' roman. Maar gaandeweg het verhaal komt er meer diepgang in. Eva heeft een dilemma en daar heeft ze haar keuze in gemaakt. Maar is dit een goede beslissing geweest? Als lezer wordt je in haar gevoel meegetrokken. Daardoor stel je ook jezelf de vraag: wat zou ik gedaan hebben in deze situatie? Voor mij had het dilemma van Eva nog wel meer psychologische diepgang mogen krijgen, dat zou het boek voor mij interessanter gemaakt hebben. Dat doet echter niets af van mijn mening over dit verhaal.

'Vandaag houden we het droog' is een prachtig boek om in 1 keer uit te lezen.

Désiree Jans

Meeslepend boek, indrukwekkend debuut

Dit is de debuutroman van Petra Vollinga en dat smaakt naar meer! In deze roman maken we kennis met Eva en Abe. Eva is getrouwd en heeft een dochter. Abe, ooit een veelbelovend muzikant, is nu muziekleraar op een middelbare school. Ooit waren ze een setje, maar door een keuze van Eva heeft zij Abe laten gaan.

Eva vertrekt naar een kuuroord in Thailand om zichzelf terug te vinden tijdens een ontspannende week voor body & soul. Het roer moet om. Ze besluit te scheiden van haar man en voor haar zelf te kiezen. Eva is Abe nooit vergeten. Alleen draagt zij een geheim met zich mee. Haalt het verleden het heden in?

In dit boek lees je de levensloop van Eva en Abe, vroeger en nu. Ik heb er erg van genoten en het boek in één dag uitgelezen. Het sleept je mee en je gaat van de personages houden. Een echte aanrader.

Coby Dorst

Het debuut van Petra Vollinga, een roman over De Liefde. Wat een heerlijk boek om te lezen! In het begin had ik even moeite met het schakelen tussen de hoofdpersonen en de tijd maar dat went snel. Het leest makkelijk en kon ik mij helemaal in de personages inleven, zowel in de jaren 80/90 als in deze tijd waarin geappt wordt en de body & soul week in Thailand.

Dit is het verhaal van Eva en Abe, een stel, eind jaren '80, begin '90. Eva maakt een drastische keuze in de liefde en leeft jarenlang met een geheim. De lezer komt gaandeweg het boek te weten wat er gebeurd is. Abe, een veelbelovend muzikant, is nu muziekleraar op een middelbare school. Pas als er plannen zijn voor een reünieconcert, komt er weer iets terug van de oude Abe.

Eva is getrouwd met Pepijn en heeft een dochter die al jaren het huis uit is. Ze wil scheiden, het huwelijk heeft zijn glans verloren en vertrekt naar Thailand. Door een aantal gebeurtenissen staat ineens haar leven totaal op zijn kop. Het boek sleept je echt mee en ieder vrij momentje moet je lezen!

Een echte aanrader, veel leesplezier gegarandeerd.

Hannie van Grol

Boeiende feelgood roman

Vandaag houden we het droog is het verhaal van Eva die als jonge vrouw een beslissing neemt, die de rest van haar leven zal beïnvloeden. Ze draagt een groot geheim met zich mee en neemt de consequenties hiervan voor lief. Op haar vijftigste verjaardag realiseert ze zich dat het zo niet langer kan en dat er iets moet veranderen. En dat gaat gebeuren, met alle gevolgen van dien.

Tegelijkertijd lezen we hoe het leven van Abe, muziekleraar op een middelbare school, verloopt. Ooit is hij naar Amerika vertrokken als muzikant om het helemaal te gaan maken. Zijn grote liefde Eva zou hem na verloop van tijd volgen, maar dat is nooit gebeurd. Zijn hele leven is hij zich blijven afvragen hoe dat mogelijk was.

Abe en Eva zijn elkaar nooit vergeten.

De opbouw van het boek is knap gedaan. Eerst een hoofdstuk geschreven vanuit het perspectief van Eva, dan vanuit Abe, beide hoofdstukken spelen zich af in het nu. Dan volgt er een flash back naar het begin van hun relatie. En die opbouw wordt gehandhaafd tot aan het eind van het boek in korte, afwisselende hoofdstukken. Soms een beetje erg kort, zodat je snel moet schakelen tussen de verschillende personen. Maar de spanning wordt tot het eind van het boek vastgehouden en uiteindelijk wordt duidelijk wat er precies is voorgevallen.

Het boek heeft me vanaf het begin geboeid, de opbouw is knap gedaan, geschreven in een prettig leesbare stijl. Het onderwerp, de liefde, is van alle tijden, maar tevens helemaal actueel. Een knap debuut van Petra Vollinga!

Natalie van der Jagt

Het boek gaat over Eva en Abe, die vroeger een stel zijn geweest , maar door omstandigheden uit elkaar gegaan zijn. Na vele jaren zijn ze elkaar echter nog niet vergeten.

Het boek verspringt van het heden terug naar het verleden en andersom , maar dit is niet storend tijdens het lezen en maakt het niet moeilijker te lezen. Je verliest nooit de draad van het verhaal. Het is vlot geschreven.


Al met al vind ik het zeker een aanrader.

Kim Mulder

Puur genieten

Vandaag houden we het droog, van Petra Vollinga.

Het verhaal gaat over Eva en Abe, die als tieners verliefd op elkaar worden en zeker weten dat ze voor altijd samen zullen blijven. Geheimen en dromen weten zich echter tussen hen in te wurmen, waardoor ze elkaar uit het oog verliezen.
Wanneer Eva vijftig wordt, beseft ze dat ze zo niet langer verder wil en besluit ze schoon schip te maken. En dat zet niet alleen haar wereld op zijn kop, maar ook die van haar man, haar dochter en bovendien ook die van Abe.

Het verhaal wordt vanuit drie verschillende perspectieven geschreven. Iets waar ik in het begin even aan moest wennen, omdat het mij niet direct duidelijk was om welke personages het ging of om welk jaartal.
Zodra je dit als lezer echter door hebt, weet het verhaal je echter te pakken.

Petra Vollinga weet de lezer nieuwsgierig te maken, door steeds een klein beetje meer informatie te geven. Hierdoor begin je dingen te vermoeden en wil je naarstig op zoek naar antwoorden en duidelijkheid.
Vooral de hoofdstukken geschreven uit het perspectief van de jonge Eva, wisten mij in dit verhaal echt te raken. De delen uit het perspectief van Abe vond ik in het begin soms iets vertragend werken, maar later gaven deze hoofdstukken juist een hele interessante kijk op het verhaal.

En of ik het droog hield? Ja, maar dan ook maar net.

Toch raad ik iedereen aan dit boek te lezen met een lekkere reep chocolade en een pak zakdoekjes bij de hand, want dit boek is puur genieten en sleept je even helemaal mee.

Geertje Roest

Het boek is erg mooi,je wilt hem in 1 adem uitlezen, omdat je wilt weten hoe het afloopt.

Het gaat om Eva en Abe. Als 16 jarigen heel verliefd, totdat hij naar Amerika gaat en zij zwanger blijkt te zijn.

Hij wil geen kinderen dus verbreekt ze de relatie.

Ze trouwt met iemand anders, en die weet niet beter dat hij de vader is.

Soms is het van de hak op de tak, dan moet je goed lezen in welke tijd het is. Heden of vroeger.

Ze gaan uiteindelijk scheiden, en vertellen de dochter dat het niet haar vader is.

Abe gaat op 50 jarige leeftijd weer optreden met zijn band. Daar ontmoet de dochter haar echte vader.

Moeder komt ook naar het optreden, en ze gaan weer met elkaar net als vroeger. Eind goed al goed.

Ze zijn altijd aan elkaar blijven denken, zo romantisch.

  • Uitgeverij Boekerij is onderdeel van samenwerkende uitgeverijen Meulenhoff Boekerij