Volledige reviews

Astrid Mulder

Rode rozen

Rode Rozen en tortilla's van Laura Esquivel is een boek dat je laat genieten van een verhaal vol tranen, liefde, warmte en vooral voortreffelijk eten.

Tita komt hevig huilend ter wereld en er zullen in haar leven nog zeer veel tranen vloeien. Soms huilt ze tijdens het koken zelfs zo erg dat ze de gerechten en hierdoor de situaties beïnvloed.

Mama Elena woont samen met haar 3 dochters Gertrudis, Rosaura en Tita op een haciënda in Mexico. Mama Elena regeert de haciënda en het leven van haar dochters met ferme hand naar familietraditie. Dat betekend dat de jongste dochter voor de moeder moet zorgen tot aan haar dood.

Dus als Tita verliefd wordt op Pedro en met hem wil trouwen heeft ze pech. Om bij elkaar te blijven trouwt hij met haar zus en kan Tita met haar magische kookkunst hem nog steeds haar liefde tonen. Tita leerde koken van de kokkin Nacha die haar opvoedde en met wie zij haar jeugd in de keuken doorbracht.

De hoofdstukken zijn mooi opgebouwd, beginnend met een recept waarna het verhaal verdergaat vermengd met de bereiding van de maaltijd. Dit geeft je het speciale gevoel om de recepten ook te willen koken.

Het verhaal leest lekker, de heerlijke gerechten nodigen extra uit om door te lezen, zeker als kookfanaat. Iets waar ik wat moeite mee had was de magie die in het verhaal is verwerkt, het maakte het soms wat onrealistisch.

Maar al met al was het letterlijk en figuurlijk een heerlijk en mooie roman die ik zeker wil aanbevelen en niet alleen aan kookfanaten.

Petra Wallenburg

Een heerlijk boek.

Leest heel afwisselend, met alle recepten en kookkunsten en daaromheen een mooi romantisch verhaal.Er gebeurd heel veel in het boek maar het is goed te volgen. Als je eenmaal ben begonnen wil je graag weten hoe het eindigt .

Een aanrader voor iedereen die van een goede roman houdt! Al met al een meeslepend verhaal.

Dorien Verwimp

Het verhaal begint bij de magische geboorte van Tita. Tita heeft nog 2 oudere zussen, daar zij de jongste is, is haar leven al voor haar gepland. Ze zal voor haar moeder Elena moeten zorgen tot deze overlijd. Elena is een verbitterde vrouw die naar zo lijkt het nooit veel gehad heeft met liefde. Tita kan koken en hoe als Tita kookt gebeuren er magische dingen.

Het leuke is dat aan het begin van elk hoofdstuk de ingrediënten te vinden zijn. Zo kan je deze thuis wel eens uitproberen. Al zou ik wel oppassen met de kwartels en de rode rozen, ik niet vertellen waarom dat is.

Het is een real-life roman met een sprankeltje magie.

Carla van Kranenburg

Omdat ik zelf koken erg leuk vind is dit een boek wat mij zeker aanspreekt.


Het goede van dit boek is dat het meteen begint met de kern waar het boek omdraait, dit vind ik heel goed aan het boek.


Wat ik zelf minder goed vind is dat midden in de hoofdstukken soms een vooruit blik wordt gegeven op jaren vooruit, zo ben je aan het koken en zo ga je naar een bijzondere gelegenheid.
Ik vind het zelf wel leuk om ze lezen hoe eten wordt voorbereidt maar soms gingen ze in het boek er wel erg op in en dit wordt langdradig en dat maakt het lezen minder prettig.
Het is een boek waar ik zelf een heel ander einde aan had bedacht, je stelt je een einde voor maar het boek eindigt heel anders.


Zeker een aanrader!

Ine Vanhaeren

Het is een culinaire- liefdesverhaal dat zich afspeelt tijdens de Mexicaanse Revolutie.

Het verhaal is opgebouwd rond verschillende recepten. Soms past dit heel goed binnen het verhaal soms vind ik het er nogal met de haren bij gesleept. Als je eenmaal in het verhaal zit, stopt dit om met een recept verder te gaan terwijl dat op sommige plaatsen niet echt past. De romantische verhaallijn is het begin vrij herkenbaar maar door de bovennatuurlijke dingen die er gebeuren, wordt het een beetje onrealistisch. Ook is het verhaal soms moeilijk te volgen omdat er telkens vanuit een ander personage verteld wordt. Ik moest echt goed mijn hoofd erbij houden om te weten wie aan het woord was. Toch betrapte ik mezelf erop dat ik wou weten wat er verder zou gebeuren en dat ik ben blijven lezen. Want de afloop van het verhaal kom je pas echt op het einde te weten.

Ik zou het wel een aanrader noemen om op een zomeravond met een goed glaasje en wat lekkers gezellig te lezen.

  • Uitgeverij Boekerij is onderdeel van samenwerkende uitgeverijen Meulenhoff Boekerij