Volledige reviews

Femke de Moor

In de familie van Joyce Spijker is een thriller die zich o.a. afspeelt in politiek Den Haag. Begint een boek daarmee, dan verdien je in mijn ogen al een pluspunt, want daar hou ik echt van. Maar het verhaal speelt zich maar voor een klein deel in politiek Den Haag af, maar dat houdt niet in dat het voor de rest minder goed is. Want het is wat mij betreft echt een heerlijke thriller die je niet meer loslaat.

De hoofdstukken zijn kort en zijn vanuit verschillende perspectieven geschreven, wat ervoor zorgt dat het tempo constant hoog blijft. Maar de verschillende perspectieven zorgen er ook voor dat je vrij snel alle personages in het boek leert kennen.

Ik las dit boek toen ze bij ons de badkamer aan het uithakken waren om de lekkage te verhelpen. Ik was al een dag mijn huis kwijt, maar In de familie zorgde voor genoeg afleiding. Ik had de hele dag tijd om te lezen en dat heb ik dan ook echt gedaan.

Vanaf het begin zit er een soort onderhuidse spanning in die eigenlijk alleen maar oploopt. Op een bepaald punt wil je dan ook niets anders dan doorlezen omdat je wilt weten hoe het afloopt.

In de familie van Joyce Spijker is een onwijs fijne thriller met een heel verrassend einde, waar ik oprecht heel erg van genoten heb. Ik wil meer van Joyce Spijker!

Ivonne van der Meij

Mijn gedachte toen ik over dit boek las was 'wow die wil ik lezen...' vanuit allerlei hoeken... Politiek, moord in de familie, arrogante maar toch ook aardige stiefzus en moeder....

In het begin moest ik er even inkomen... maar het loopt allemaal vlot door daarna. Vooral het lezen uit meerdere personen vind ik altijd zeer prettig omdat je dan toch meer te weten komt over die persoon.

Nina is de dochter van een aanstormend politicus die kans maakt op het premierschap. Zij vindt vlak voor de belangrijkste verkiezingen haar oma dood op de grond van haar huis. Nina besluit op onderzoek te gaan samen met Lars, haar vaders assistent. Na dit avontuur met overspel, drama en een `gestoorde` jongeman kom je tot de gruwelijke ontdekking wie de moordenaar is van Emma.

Zoals ik zei door de verschillende personages lees je het boek vlot door, ook de zijsporen van stiefmoeder Marsala, stiefdochter Merlot en de assistent Lars valt het hele verhaal als 1 puzzelstuk samen.

Joyce Spijker is een zeer goed schrijfster die weet hoe ze lezers vast moet houden en moet boeien van begin tot het eind.

Ik heb er van genoten!

Esther Mayntz

Vanuit drie verschillende personages (Nina, Marsala en Lars) word je meegenomen in het verhaal. De personages worden in het boek voldoende uitgewerkt zodat je de motieven achter hun gedrag beter begrijpt. Het zijn korte hoofdstukken met een vlot taalgebruik, dat ik als dyslecticus goed kan volgen. Door de kleine hoofdstukken is het verhaal goed in stukken te verdelen mocht je niet veel tijd hebben. Vanaf ongeveer de helft wilde ik het boek in één keer uitlezen, veel te spannend en uiteindelijk een voor mij verrassend plot.

Nancy Lutz

Nina Satijn, fotografe en dochter van de minister van Veiligheid en Justitie, vindt haar vermoordde oma Emma, in haar huis in Wassenaar. Ze is van plan om uit te zoeken, wie er achter deze gruwelijke moord zit en komt daardoor zelf oog in oog te staan met de niets ontziende moordenaar.

Het thrillerdebuut van Joyce Spijker is een geweldig boek, dat leest als een trein, met een erg goede plot en een spannende finale. De personages zijn goed uitgewerkt, en stuk voor stuk even interessant. Duidelijk is de, lichte, verwijzing naar de moord op oud-politica Els Borst, als de buurvrouw van oma Emma vermoord wordt gevonden, in de garage van haar villa. Bijna alle personages in het boek, zijn bij mij verdacht geweest, daarom was ik des te verbaasder over de echte dader…

In de familie krijgt van mij 5 sterren, het is een absoute aanrader.

Joyce Spijker heeft er een fan bij.

Wendy Wenning

Joyce Spijker is schrijver, blogger en schrijfcoach. Al sinds ze kan lezen, verslindt ze verhalen. Ze brengen haar rust, avontuur en verbreden haar horizon. Na bijna een decennium te hebben gewerkt als (strategisch) communicatieadviseur heeft ze zich volledig toegelegd op het verhalen schrijven. Dit doet ze in boeken, in (ghost)blogs voor bedrijven en als schrijfcoach voor mensen die hun verhalen graag beter willen vertellen. Haar eerste roman Spotlight schreef ze naast haar fulltime baan. In de familie is haar nieuwe thriller.

Nina Satijn is de dochter van Boudewijn, de minister van Justitie en Veiligheid. Boudewijn is voor de volgende kabinetsperiode in de race voor het premierschap. Zelf werkt de jonge Nina als fotografe. Ze is zeer zelfstandig en wil dingen bereiken zonder de hulp van haar vader. Na een lange relatie is ze weer single. De meeste steun vindt ze bij haar oma Emma, die haar na de jonge dood van haar moeder, grotendeels heeft opgevoed. Als Nina op een dag bij haar oma op bezoek gaat vindt ze haar dood in haar huis in Wassenaar. Emma is vermoord. Nina zet alles op alles om de moordenaar van haar oma te vinden.

'Oma ligt naast de salontafel. Levenloos, haar hoofd en uitpuilende ogen lopen qua kleur over in de bruin-roze tinten van de sjaal die strak om haar nek zit geknoopt.'

De cover van In de familie is in heldere tinten uitgevoerd. Op het eerste gezicht lijkt de cover niet zo bijzonder, twee handen aan weerszijden van een mooi couvert. Maar het scherpe mes dat is afgebeeld geeft een onheilspellende sfeer aan de cover. Van de tekst op de achterflap zijn de woorden 'spraakmakend familiedrama' verantwoordelijk voor het opwekken van nieuwsgierigheid.

In de familie heeft korte hoofdstukken en een prettig leesbaar lettertype. De verschillende verhaallijnen staan vanaf het begin in verband met elkaar en worden verteld vanuit de derde persoon. De moord op Emma brengt veel beroering en een vermoedelijke verdachte is ook al in de picture. Tijdens het lezen van dit boek word je alle richtingen opgestuurd. Veel vermoedens, maar daarna ook veel twijfels. Wat het nog moeilijker maakt is de wijze waarop de personages zich ontwikkelen. Door de voorvallen zie je een aantal personages veranderen waardoor het lastig is een goede inschatting te maken.

'Een golf van eenzaamheid welt in haar op. Het liefst zou ze een enkeltje pakken naar een ver tropisch eiland, weg van alle ellende.'

Maar juist het karakteriseren van de personages is mooi gedaan in dit boek. Boudewijn, een hardvochtige man, die alleen zijn carrière belangrijk vindt en als politicus bang is dat er vuile was buiten komt te hangen. Marsala, zijn vrouw, een beetje oppervlakkig type, die zich totaal niet bemoeit met de loopbaan van haar man. Nina, die totaal geen klik heeft met de tweede vrouw van haar vader, die zelfstandig is en geen cent van haar vader wil aannemen. Ook is er geen band met haar halfzusje Merlot. Typerende karakters die In de familie extra pakkend maken.

De fijne spanningsboog in In de familie wordt grotendeels veroorzaakt door verrassende ontdekkingen en onverwachte plotwendingen. Er vooralsnog niet achter kunnen komen wie nu de dader is. Toch komt er een moment dat een bepaald vermoeden steeds sterker wordt en als deze bevestigd wordt komt dit niet helemaal als een grote verrassing. De afsluiting van het verhaal daarentegen wel…

****

Yvonne de Lange

In de familie is zeker een aanrader om te lezen! Korte hoofdstukken, waarbij elke hoofdstuk vanuit een ander personage geschreven is. waardoor de spanning zeker vergroot wordt en je snel door wil lezen om te weten hoe het verder gaat. Ik heb dit boek met veel plezier gelezen!

Joke Hopman

In de familie is een spraakmakend familiedrama achter de schermen van politiek Den Haag.

Alleen het omslag van het boek nodigde mij al uit om het boek te gaan lezen. Al gauw werd ik geheel opgenomen in het verhaal en voelde ik mij betrokken bij de familie waar het verhaal over gaat.

De schrijfster heeft een hele fijne schrijfstijl en hierdoor leest het boek makkelijk weg. Ik vond het dan ook moeilijk om het boek even weg te leggen omdat ik mij echt betrokken voelde bij de personages en het liefste verder wilde lezen.

Gaandeweg het lezen, hield het mij bezig hoe het verhaal zou gaan aflopen. Het werd op een gegeven moment heel spannend. Uiteindelijk kreeg ik te maken met een afloop die ik niet had zien aankomen en waar ik even van moest bijkomen.

Ik vind het boek echt een aanrader om te lezen. Het is een boek waar ik erg van genoten heb, echt jammer dat het uit is.

Truus Heijnen

Nina Satijn is fotografe en vindt veel steun bij haar oma Emma, die haar voornamelijk heeft opgevoed na de dood van haar moeder.

Nina's vader Boudewijn is minister van Justitie en Veiligheid en is druk bezig met zijn campagne om premier te worden. Hij is hertrouwd met Marsala en samen hebben ze een dochter, Merlot.

Op korte tijd worden drie vrouwen vermoord, waaronder de oma van Nina. Al snel komt er een verdachte in beeld, maar Nina is overtuigd van zijn onschuld. Ze doet er alles aan om dit te bewijzen. Boudewijn zet juist alles op alles om te bewijzen dat de verdachte schuldig is. Het wordt een kat en muis-spelletje, waarbij uiteindelijk de echte dader bekend wordt. In de loop van het verhaal blijkt dat de familie bepaalde geheimen uit het verleden heeft. Daardoor wordt je steeds op het verkeerde spoor gezet.

Het verhaal is erg boeiend geschreven. Het bestaat uit korte hoofdstukken waarbij ieder hoofdstuk wordt beschreven vanuit de gedachtes van wisselende hoofdpersonen. De hoofdstukken eindigen spannend waardoor je steeds verder wilt lezen om te weten te komen wat er verder gaat gebeuren.

In de familie is een boek dat ik met plezier heb gelezen en ik zal het zeker aanraden aan andere lezers.

Viviane Gerits

Ik mocht tot mijn vreugde, voor Boekerij het nieuwe boek van Joyce Spijker recenseren. Het boek is een literaire thriller zoals op het cover te lezen is.

Het cover is mooi en simpel en toont een sober beeld van een gedekte tafel voor één persoon. Het enige absoluut bevreemdende aan het beeld is een groot scherp mes op de plaats van de dessertlepel.

Hieraan kon ik minstens al vermoeden dat het boek geen brave doordeweekse familieroman is, maar dat er een heel scherpe kant aan zit. Het cover maakte me wel nieuwsgierig en nodigde me uit om te gaan lezen en op zoek te gaan naar die scherpe kant of de betekenis van het mes in het verhaal.

De hoofdrolspeler is Nina een jonge fotografe die enkel haar grootmoeder heeft om op terug te vallen. Haar moeder is dood en haar vader is bezig met politiek en heeft heel grote ambities. En precies die enige persoon waar Nina zich aan optrekt wordt vermoord. De omstandigheden waaronder dit gebeurt en de verdenkingen die er zijn voelen niet goed aan voor Nina. Daarom beslist ze om zelf op onderzoek te gaan. Dat dit niet zonder gevaar is, lijkt duidelijk. Ze weet aanvankelijk ook helemaal niet wie ze wel of niet mag vertrouwen.

Naargelang het verhaal zich ontplooit krijgt de lezer stilaan, bladzijde na bladzijde een beeld van de bizarre realiteiten in de familie. Ik vind het persoonlijk een goed verhaal met een goed uitgewerkte plot. Het verhaal speelt zich voornamelijk in het Nederlandse Wassenaar af in een oudere villawijk.

Het verhaal kon me heel zeker bekoren en is goed geschreven in een mooie vlotte taal. De schrijfster slaagt erin om een goed beeld te schetsen over al de verschillende betrokkenen in dit familiedrama. Je blijft de samenhang wel zien ondanks de vele kleine opeenvolgende hoofdstukjes telkens vanuit een ander perspectief. Het is een spannend boek, maar zelf vond ik het geen huiveringwekkende thriller. De ontknoping vond ik niet echt overdonderend en onverwacht omdat de schrijfster hier en daar op voorhand al een stuk in haar kaarten laat kijken. Maar het is wel een goede afronding van het verhaal.

Ik kan het boek zeker aanbevelen aan anderen en ik ben al benieuwd naar het volgende boek van Joyce Spijker!

Claudia van den Oever

Als een ontzettende grote literaire thriller lezer was ik ontzettend benieuwd naar dit debuut van Joyce Spijker, want ben altijd op zoek naar nieuwe schrijvers, en dit is een pareltje!

Vanaf de eerste bladzijde wordt je in het boek meegezogen en kun je het niet meer wegleggen tot dat je het uit hebt, want het blijft tot de laatste pagina spannend.

Moord, familiedrama, overspel, het komt allemaal in dit boek voor. Ik moet zeggen voor haar debuut is het een geweldig boek en hoop dat er nog vele mogen volgen.

Harriët Rikhof

Het leest zich vlot en boeiend en geeft je toch niet de neiging om achterin te lezen, hoe het afloopt.

Je merkt wel dat het een jonge schrijfster is, daar zij regelmatig merknamen laat vallen, b.v. Hermessjaal, iPad. dit past bij die leeftijd.

Het is een eigentijds boek, met onderwerpen die nu in deze tijd spelen, en ik kon me er ook een voorstelling van maken. Hoop meer van haar te horen en zal haar boek zeker promoten, en zeker als Limburger en provinciegenote.

Heidi de Jonge

Het verhaal gaat over Nina Satijn, een fotografe, die grote waarde aan haar zelfstandigheid hecht.
Ze is vrijgezel en heeft een goede band met haar oma, de twee zijn werkelijk vier handen op één buik, dit komt omdat Nina, na de dood van haar moeder grotendeels door haar is groot gebracht, omdat haar vader, de enigszins koele en afstandelijke Boudewijn weinig tijd voor haar heeft en leeft voor de politiek.
Boudewijn is na de dood van zijn eerste vrouw hertrouwd met Marsalla, samen hebben ze nog een dochter gekregen, Merlot.

Als Nina op een dag bij haar oma op bezoek gaat, vindt ze haar dood aan in de woonkamer van haar huis in Wassenaar.
Ze blijkt te zijn vermoord.
Wat heeft zich hier afgespeeld?
Nina kan niet eerder rusten voordat ze de moordenaar van haar oma vindt, ze zet alles op alles om de dader te vinden.

"I cannot think of any need in childhood as strong as the need for a father's protection."
Sigmund Freud

Het verhaal speelt zich af in kleine twee weken tijd en is opgebouwd uit 97 korte hoofdstukken.
De schrijfstijl van Joyce spijker is zeer vlot en het verhaal is met een frisse pen geschreven, waardoor het erg prettig leesbaar is en mij de volle 347 blz heeft geboeid.
De personage's zijn goed uitgewerkt, ook de onderlinge band is helder.
Aan het eind van het verhaal komen alle lijntjes bij elkaar en valt het geheel als een legpuzzel ineen.
Ik begon zaterdag morgen in het boek te lezen, al vanaf het begin heeft het verhaal mij in z'n greep gehouden en niet meer losgelaten totdat ik het boek zondag avond voldaan dichtsloeg.
Wat heb ik genoten van dit verhaal, ik wou doorlezen, want ik moest weten hoe de vork in de steel stak.
Ook al heb ik persoonlijk weinig met politiek, heeft dit totaal geen afbreuk op het verhaal gedaan.
Joyce Spijker heeft mij absoluut verrast met deze thriller, zo zou ik ze altijd willen lezen.
Ik hoop dat ze nog meer thrillers gaat schrijven, ik ben fan.

*****

  • Uitgeverij Boekerij is onderdeel van samenwerkende uitgeverijen Meulenhoff Boekerij